Wzrok służy nam przez całe życie, a troszczyć się o niego powinniśmy każdego dnia – od najmłodszych lat aż do późnej starości. Jednym z ważnych czynników wpływających na zdrowie oczu jest odpowiednia dieta bogata w witaminy, minerały i inne substancje korzystne dla dobrego widzenia.
Na szczęście istnieją produkty, które w szczególny sposób chronią przed schorzeniami dotykającymi ten narząd, takimi jak krótkowzroczność, zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma. Co jeść, aby jak najdłużej cieszyć się prawdziwie sokolim wzrokiem?
Dieta na dobry wzrok – po jakie produkty warto sięgać na co dzień?
Dzięki zdrowej diecie można zarówno utrzymać właściwą ostrość widzenia, jak i złagodzić objawy istniejących już schorzeń. Kluczowe jest uwzględnianie w jadłospisie produktów zawierających beta-karoten, który ulega potem przekształceniu w witaminę A. Zawiera go nie tylko marchew, ale również czerwona papryka, morele, dynia, brokuły, jarmuż, brzoskwinie czy szpinak. W diecie na oczy powinny się też znaleźć produkty z luteiną oraz zeaksantyną (żółtka jaj, marchew, szpinak, brokuły, jarmuż, sałata, zielony groszek, kukurydza).
Poza jajkami, warzywami czy owocami warto sięgać również po zdrowe oleje roślinne, orzechy i pestki – są one dobrym źródłem witaminy E. Świetnie na wzrok działają też owoce leśne, szczególnie jagody, które stanowią prawdziwą kopalnię antocyjanów. Warto dodać, że antocyjany są obecne również w czerwonych winogronach, aronii i czarnej porzeczce. Niezbędna jest także odpowiednia podaż cynku, który można znaleźć w mięsie, rybach, kaszy gryczanej, a także produktach pełnoziarnistych. Dla sprawnego funkcjonowania oczu korzystne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim w orzechach, olejach z pierwszego tłoczenia i w tłustych rybach morskich.
Więcej diet, które pozytywnie wpływają na różne aspekty życia znajdziesz w portalu https://kulinarnesmaki.pl/.